esmaspäev, 13. detsember 2010

Mahepidamine?

Olen paaril korral näinud ja kuulnud loomade mahepidamisest sellisel viisil, mis jääb mulle mõistmatuks. Hea tuttav ütles selle kohta tabavalt, et tegu on loomade ellujäämiskursusega. Meile kihnu maalambakasvatajatele meeldib ütelda, et kihnu maalambad on vastupidavad ja meie kliimas head pidada. On inimesi, kes arvavad, et see tähendab seda, et viime loomad võpsikusse ja kui mõni loom siis huntidest, ilvestest puutumata jääb on nii tore, et keegi maad hooldab ja rohtu ning võsa sööb. Ja peame mahedalt, mis tähendab, et anname loomale mingi ala elamiseks ja las ta siis elab, et metsloomad ju saavad hakkama, miks siis lammas ei saa. Väga kahju on vaadata lambaid, kes on parasiite nii väljast kui seest ülemäära palju täis ja siis sellistest kehvadest elutingimustest väikeseks ja kängu jäänud. Loodan väga, et Eestis loomade mahepidamine üldiselt ikkagi selline ei ole ja et mahe tähendab ikka looduslähedust,kuid mitte looma eest hoolitsemata jätmist.

Aa ja veel üks imelik asi on mahe teraviljakasvatus. Kus nagu kõik tehakse õigesti ja siis kui vilja korjamis aeg- hekseldatakse vili ilusti põllule ja pannakse toetus tasku??? Kas tõesti pole siis mahe teraviljale ostjaid, või on laiskus nii suur.

Ja ma siin kirjutan seda selle asemel , et miskit pidi kuhugi midagi teatada, et asi vähemalt kuskilgi muutuks :-) Peaks vist ise ka ennast muutma ja sellistest asjadest mitte lihtsalt lobisema vaid konkreetsemalt käituma. Nii et oma mõtete kirja panek on ikkagi kasulik , saab ise ka aru, et sellest ainult jääb väheks. Tegusid on vaja teha :-)

6 kommentaari:

  1. Oeh, ma olen pikalt selle teema ja üldse lammaste pidamise üle nii vingunud, kritiseerinud ja halanud...rõõm lugeda, et sinagi.Kurb on see nn."mahe" .Teiste, aretustõugudega natuke lihtsam, sest üldiselt on inimestele kuskilt siiski juurdunud see aruaam, et tõuloom kärvab sellise pidamise puhul lihtsalt maha.Maalamba puhul võib tõesti see vastupidamise teema pigem karuteene teha.Mis teha?Ega vist muud polegi, kui ise eeskuju anda(kui paljud esmased loomapidajad üritavad siiski teha esmase eeskuju järgi) ja mina olen pea iga lambale andnud ka manuali kaasa, ussikuurid, mineraalid jne.

    VastaKustuta
  2. Ma ka kirjutan algajatele õpetuse kaasa ja kui ise alustasin, siis ilmselt tüütasin oma küsimustega päris paljusid kasvatajaid ja loomaarste. Ja tegelikult on ka praegu endiselt ikka midagi loomade pidamisest õppida. Ja hea on, kui ise õpetajad leiad ja oskad õigeid küsimusi küsida. Halval juhul on elu ise õpetanud ja sellisel juhul jääb kannatajaks loom, kelle elu eest olen vastutuse võtnud.
    Täna tegelikult sai naerdud natuke õppimise üle. Nimelt sain teada hiljuti, et ma isegi kerin lõngakera valesti. Nii uskumatu,kui see ka pole on olemas õige tehnika lõngakera kerimiseks. Ma tõesti polnud sellest enne midagi kuulnud :-)

    VastaKustuta
  3. Äh, käsitöös pole midagi valesti, vaid lihtsalt sa kerisid "Silvia" moodi :)))Ilmselt kerid nüüd nii, et lõngakera on paigal ja lõng jookseb kera seest?Arvasin ma õigesti?
    Ja loomapidamiset võibli õppima jääda vist...mina rabelen nagu pime oma küülikutega, küll on raske.

    VastaKustuta
  4. Nüüd jah jookseb lõng lõngakera seest :-)
    See on jah kummaline mõelda, et sul küülikutega rohkem tööd on kui lammastega, aga tegelikult ma täitsa usun seda.

    VastaKustuta
  5. Väga asjakohane teema püstitus. Kuigi kihnukad on haigustele, parasiitidele jm. vastupidavamad kui tõulambad, siis see ei tähenda, et neid peaks mahepidamise kõlava nime all hooletusse jätma. Olen näinud, et lammas jäetakse lihtsalt võssa omapead, las vaatab ise kuidas saab. Lammas ei ole metsloom vaid koduloom ning vajab inimese hoolt. Igale poole kahjuks ei saagi lambaid müüa, lihtsalt inimestel puuduvad selleks tingimused või on eelkõige vale suhtumine. Lammas tahab pidevat hoolt, nii suvel kui talvel ... aga ehk aja jooksul inime õpib, loeb, harib end ja saab targemaks. Kahjuks ju puudub meil Eestis korralik tänapäevane lambakasvataja käsiraamat .. see ilmselt varsti saab parandatud. Seni peaks kasvataja end ise natuke harima koolitades, lugedes jne.

    VastaKustuta
  6. No täpselt see jutt mida mina olen pikal enda mõtetes nämmutanud....mis tähendab olla mahe, kas see, et jätan kõik oma loomad nn. looduse hooleks või see et pakun loomadele parimat hoolitsust ja looduslähedast eluviisi( ka. tehes parasiitide tõrjed) Tubli, et sa selle siia kenasti üles tähendasid.

    VastaKustuta