laupäev, 12. november 2011

Iselüpsev kits

Täna avastasin, et meie 6-aastane kits Meeta teenindab ennast ise :-)
Oli kuidagi kägaras lamamas ja ma läksin vaatama, et miks ta nii on. Selgus, et Meeta joob oma piima. Kuna tal piima kogus jäi väga väikeseks pärast heina söömisele üleminekut ja  kuna tal kevadel sündisid kolmikud poisid, siis proovisin teda üldse kinni jätta. Lüpsan teda üle päeva ja loodan, et varsti saab  ta veidi puhkust piima tootmisest. Aga tundub, et Meetal on sellest asjast teine arusaam. Et kui meie seda piima ei taha, siis tarvitab ta ise. Ei tea, kas kellegil veel selline kogemus kitsega on?
Aga võib-olla ei jäänudki tal piima kogus väiksemaks sügisel vaid ta on hoopis seda ise joonud kogu aeg vähemaks :-)

5 kommentaari:

  1. On olnud kogemused kahe "iselüpsva" lehmaga. Esimene pärit lapsepõlvest ja oli vanaema lehm. Sellele aretas vanaisa mingit ogad päitsete ninarihma külge. Ei mäleta, kas abi oli või mitte. Teine oli sovhoosi karjalaudast tagastatud noor lehm. Algul äi proovis ka midagi nina peale tekitada, aga kuna tegemist ei olnud eriti tootliku loomaga, siis üsna pea lõppes tema tee kombinaadis.
    Niipalju, kui kuulnud olen teiste kogemustest, siis, kui lehm on hakanud ennast "ise lüpsma", siis ta seda teeb ka edaspidi ja sellest võõrutada ei pidavat saama. Kuidas see kitsede kohta kehtib, ei oska öelda.

    VastaKustuta
  2. Ha ,mulle oleks just sellist iselüpsvat kitse vaja (iroonia, eks palun), sest lõpsta ma ei viitsi, piima ma ei joo, küll aga oleks üks kits muidu lahe :)))

    VastaKustuta
  3. :-)
    No võta siis noor kits ja ära lase teda sikuga kokku, siis saad kah lihtsalt mittelüpsva kitse.

    VastaKustuta
  4. Silvia...selle peale kindel olla ei saa, sest mul hakkas kits ise lüpsma, ilma siku abitagi :D Ja seda ma ka ütelda ei saa, et kui poleks ise hakkanud piima tirima, oleks kõik endistviisi kena olnud....kitsel oli udar lihtsalt nii täis, et hakkas juba põletik tulema ja lüpsmine oli hädavajalik...niiet...kitsed on ettearvamatud loomad.
    Aga kui sinu kitse juurde tagasu tulla, siis käisin ükspäev just Keskoagros ja seal lettide vahel ringi uidates nägin sellist huvitavat asja,(müüginime nüüd jälle ei mäleta)oli selline ogadega poolrõngas ja pannakse loomale nina külge, et ta imeda ei saaks...arvan, et algselt on see siiski mõeldud vasikatele või muudele imevatele lastele, aga ehk aitaks ka kitsele enda imemise korral? Võiks ju katsetada....

    VastaKustuta
  5. Meil on ka 3 kitse endale ilma talledeta udara alla kasvatanud :-)
    Eks ma pean vaatama nüüd, et kui palju see komme meid segama hakkab. Praegu ta veel nii palju piima ära ei joo, et täitsa tühi see udar oleks.

    VastaKustuta